فهرست مطالب

تولیدات دامی - سال بیست و سوم شماره 3 (پاییز 1400)

مجله تولیدات دامی
سال بیست و سوم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/19
  • تعداد عناوین: 14
|
  • صابر جلوخانی نیارکی، شعله قربانی*، سعید اسماعیل خانیان صفحات 413-424
    پایش میزان هم خونی مرغ های بومی در ایستگاه های اصلاح نژادی، به دلیل انجام انتخاب ژنتیکی و عدم وجود جریان ژنی در جمعیت بسیار حایز اهمیت می باشد. هدف از انجام این پژوهش برآورد ضریب هم خونی، بررسی روند تغییرات هم خونی و ارزیابی اثرات پسروی ناشی از آن بر روی صفات اقتصادی در جمعیت مرغ بومی اصلاح شده اصفهان بود. صفات مطالعه شده شامل وزن بدن، سن بلوغ جنسی، وزن بلوغ جنسی، تعداد تخم مرغ، میانگین وزن تخم مرغ و وزن اولین تخم مرغ بودند. در این پژوهش، داده های جمع آوری شده 97272 پرنده رکوردبرداری شده در طی 21 نسل مورد استفاده قرار گرفتند. در مطالعه حاضر، جهت برآورد ضریب هم خونی هر پرنده و اثر هم خونی بر صفات به ترتیب از نرم افزارهای CFC و WOMBATاستفاده شد. تجزیه و تحلیل شجره نشان داد که 79/48 درصد جمعیت هم خون بودند. میانگین ضرایب هم خونی فردی و مادری برآورد شده به ترتیب برابر با 4/3 و 3/5درصد بودند. نتایج نشان داد، به ازای هر یک درصد افزایش هم خونی، میزان پسروی ناشی از آن برای صفات وزن بدن در یک روزگی، هشت هفتگی، 12 هفتگی، سن بلوغ جنسی، وزن بلوغ جنسی، تعداد تخم مرغ، میانگین وزن تخم مرغ و وزن اولین تخم مرغ به ترتیب برابر با 0/008-، 2/52-، 3/51-، 0/23، 3/97-، 0/13-، 0/02 و 0/06 بود. با توجه به نتایج پژوهش حاضر، با وجود اینکه در جمعیت های بسته تحت انتخاب ژنتیکی، نبود پرنده غیرهم خون تقریبا غیرممکن است، اما می توان با کنترل آمیزش-ها در جهت کاهش هم خونی، از پیدایش اثرات نامطلوب آن در جمعیت جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: روند، شجره، صفات اقتصادی، مرغ بومی، هم خونی
  • داوود علی ساقی*، علی مبارکی، محمد رباطی بلوچ، راضیه ساقی صفحات 425-435
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثرات آمیخته گری بر عملکرد رشد و ترکیب لاشه بره های گوسفند نژاد کردی و آمیخته کردی× رومانف بود. بدین منظور از دو گروه ژنتیکی بره نژاد کردی خالص (KK) و بره آمیخته های کردی × رومانف (KR) استفاده شد. از شش بره از هر گروه برای تجزیه لاشه استفاده شد. تعداد بره های از شیر گرفته شده در گروه های ژنتیکی KK و KR به ترتیب 95 و 45 راس به ازای 100 راس میش در معرض آمیزش بود. بره های کردی خالص دارای بیشترین و بره های آمیخته دارای کمترین وزن تولد بودند (به ترتیب 4/5 در مقابل 4/1 کیلوگرم). بر اساس نتایج حاصل، افزایش وزن روزانه بره های آمیخته نسبت به بره های کردی در دوره قبل از شیرگیری بیشتر بود (0/05>P). اما میانگین وزن پایانی بره های کردی نسبت به بره های آمیخته (به ترتیب54/8 در مقابل 41/5 کیلوگرم) بیشتر بود (0/05>P). گروه های ژنتیکی تاثیر معنی داری بر وزن لاشه های گرم و سرد بره های پرواری نداشتند. ولی تاثیر آمیخته گری بر ضخامت چربی، وزن دنبه و ران معنی دار بود (0/05>P). نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد آمیخته ها در دوره قبل از شیرگیری عملکردی بهتری نسبت بره های خالص دارند اما در دوره پروار عملکرد بره های کردی خالص نسبت به آمیخته ها بهتر می باشد.
    کلیدواژگان: آمیخته گری، ترکیبات لاشه، رشد، قوچ رومانف، گوسفند کردی
  • علی نرگس خانی، علی محرری*، حسین مهربان، محمدجواد ضمیری صفحات 437-449

    هدف این پژوهش، بررسی اثر جایگزینی الیاف سلولزی (کاه گندم) با الیاف غیر سلولزی (تفاله چغندرقند) در جیره گاوهای شیری دوره انتقال (از روز 21 پیش از زایش و تا روز 42 پس از زایش) بود. بدین منظور، 21 روز پیش از زایش، از 36 راس گاو هلشتاین چند شکم زایش با میانگین وزن 59/6 ± 697 کیلوگرم و نمره بدنی 0/22 ± 3/3 استفاده شد. پیش از زایش، گاوها به دو گروه تقسیم شدند و جیره های دارای 7/17 درصد کاه گندم و یا 7/17 درصد تفاله چغندرقند، دریافت کردند. پس از زایش نیز هر گروه به دو زیر گروه تقسیم شد و جیره ای بر پایه 5 درصد کاه گندم یا تفاله چغندرقند دریافت کردند. نتایج نشان دادند که تفاوت در منبع الیافی جیره، تاثیری بر مصرف خوراک در دوره پیش از زایش نداشت؛ ولی گوارش‏ پذیری ماده خشک و ماده آلی و دیواره سلولی در گاوهایی که جیره دارای تفاله چغندر قند مصرف کرده بودند، بیشتر بود. گوارش‏ پذیری ماده خشک (p=0/05) و دیواره سلولی (p=0/06) در گاوهایی کمتر بود که در دوره های پیش از زایش و نیز پس از زایش، کاه گندم مصرف کرده بودند. شیر تصحیح شده بر پایه چربی و انرژی و همچنین درصد چربی شیر در گاوهایی که پیش از زایش تفاله چغندرقند دریافت کردند، تمایل به افزایش داشت (p=0/09). نتایج این پژوهش نشان داد که تغذیه منابع الیافی غیر سلولزی، می‏تواند عملکرد گاوهای دوره انتقال را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: تفاله چغندرقند، تولید شیر، دوره انتقال، کاه گندم، گوارش پذیری
  • نعمت اسماعیلی، امید دیانی*، رضا طهماسبی، محمد مهدی شریفی حسینی، زهره حاج علیزاده صفحات 451-462
    به منظور بررسی تاثیر استفاده از سطوح مختلف پوشش مغز پسته بر خوراک مصرفی، فراسنجه های شکمبه، سنتز پروتئین میکروبی و ابقای نیتروژن در گوسفندان کرمانی، از چهار راس گوسفند نر با میانگین وزن 2 ± 54 کیلوگرم استفاده شد. آزمایش در قالب طرح مربع لاتین 4×4 در چهار دوره 21 روزه انجام شد. پس از تعیین ترکیب شیمیایی پوشش مغز پسته، از آن در تهیه جیره های آزمایشی استفاده و جایگزین سبوس گندم گردید. جیره های آزمایشی شامل، 1) جیره شاهد (جیره بدون پوشش مغز پسته)، 2) جیره دارای پنج درصد پوشش مغز پسته، 3) جیره دارای 10 درصد پوشش مغز پسته و 4) جیره دارای 15 درصد پوشش مغز پسته بودند. نتایج نشان داد ماده خشک و نیتروژن مصرفی، نیتروژن دفعی و ابقاء نیتروژن تحت تاثیر تغذیه جیره های آزمایشی قرار نگرفتند. با افزودن پوشش مغز پسته به جیره، نیتروژن آمونیاکی شکمبه کاهش یافت (p<0/05)، لیکن تاثیری برpH مایع شکمبه در زمان های صفر، دو، چهار، شش و هشت ساعت پس از مصرف خوراک نداشت. جمعیت کل پروتوزوآی شکمبه تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار نگرفت، در حالی که جمعیت گونه سلولولایتیک به صورت خطی افزایش (p<0/05) یافت. اختلاف معنی داری از نظر کل مشتقات پورینی، آلانتویین، کراتینین، اسید اوریک، هیپوگزانتین و گزانتین و ساخت پروتئین میکروبی بین تبیمارها مشاهده نشد. با توجه به نتایج این پژوهش، می توان از پوشش مغز پسته تا سطح 15 درصد ماده خشک در جیره گوسفندان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: ابقای نیتروژن، پروتوزوآ، پوشش مغز پسته، سنتز پروتئین میکروبی، فراسنجه های شکمبه
  • فاطمه احمدی، حمید امانلو، نجمه اسلامیان فارسونی*، طاهره امیرآبادی فراهانی صفحات 463-574
    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی تاثیر کاهش سطح پروتئین خام جیره غذایی با افزودن متیونین (pMet) و لیزین محافظت شده شکمبه ای (pLys) بر خوراک مصرفی، تولید شیر، وضعیت متابولیکی و قابلیت هضم مواد مغذی گاوهای تازه زای هلشتاین بود. شانزده راس گاو هلشتاین تازه زا با وضعیت امتیاز بدنی و تعداد زایش مشابه بلافاصله پس از زایش به صورت تصادفی به دو جیره آزمایشی اختصاص یافتند. جیره ها مقادیر برابری از لیزین (131 گرم در روز) و متیونین (40 گرم در روز) را فراهم کردند. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: تیمار با سطح بالای پروتئین حاوی 18/35 درصد پروتئین بدون افزودن pMet و pLys وتیمار با سطح پایین پروتئین حاوی16/45 درصد پروتئین حاوی pMet و pLys (LPML). خوراک مصرفی و تولید شیر طی دوره تازه زا ثبت شدند. نمونه های خون در روز زایش، 3 7، 14 و 21 پس از زایش جهت اندازه گیری مواد معدنی و متابولیت های سرم جمع آوری شدند. خوراک مصرفی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت . اما تولید شیر در گاوهای HP در مقایسه با LPML بالاتر بود (0/01 > P). مقدار پروتئین، لاکتوز، چربی و MUN در گاوهای HP در مقایسه با LPML بالاتر بود (0/05 > P). گاوها در LPML غلظت های پایین تری از نیتروژن اوره ای خون و غلظت های بالاتری از پروتئین کل و گلوبولین سرم در مقایسه با گاوهای HP داشتند (0/01 > P). براساس نتایج حاصل، کاهش سطح پروتئین جیره گاوهای تازه زا همراه با حفظ عرضه اسیدهای آمینه محدودکننده عملکرد تولیدی و بازده استفاده از خوراک را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: پروتئین خام، عملکرد، گاو تازه زا، لیزین، متیونین
  • امین رحیمی، فرهنگ فاتحی*، ابوالفضل زالی صفحات 575-585
    هدف از مطالعه حاضر بررسی استفاده از ویناس در جیره گاوهای هلشتاین اواسط دوره شیردهی تحت شرایط تنش گرمایی بر تولید و ترکیب شیر، گوارش پذیری ظاهری مواد مغذی و فراسنجه های اقتصادی بود. آزمایش  روی 84 راس گاو شیرده با روزهای شیردهی 25 ± 155 و تولید شیر 3 ± 32 لیتر در روز در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. حیوانات به طور تصادفی در یکی از سه تیمار  1) شاهد (جیره بدون ویناس)، 2) پنج درصد (2/2 کیلوگرم) و 3) 10 درصد (4/4 کیلوگرم در روز) ویناس بر اساس ماده خشک قرار گرفتند. مطالعه در تابستان با میانگین شاخص حرارتی-رطوبتی 75/1، اجرا شد و طول دوره 25 روز (15 روز عادت دهی و 10 روز نمونه گیری) بود. ماده خشک مصرفی برای تیمار حاوی 10 درصد ویناس در مقایسه با سایر تیمار ها بالاتر بود (0/05>P). بازده خوراک در تیمار حاوی 5 درصد ویناس در مقایسه با سایر تیمار ها بالاتر بود (0/05>P). گوارش پذیری ظاهری ماده خشک و NDF با افزایش سطح ویناس در جیره ها در مقایسه با تیمار شاهد افزایش یافت (p<0/05). شاخص اقتصادی درآمد پس از کسر هزینه خوراک برای جیره حاوی 5 درصد ویناس بیشترین بود. براساس نتایج حاصل، استفاده از ویناس به میزان پنج درصد ماده خشک جیره گاوهای شیری در شرایط تنش گرمایی، بدون اثر منفی بر مصرف ماده خشک، سبب بهبود گوارش پذیری مواد مغذی و کاهش هزینه تمام شده خوراک می شود.
    کلیدواژگان: تنش گرمایی، تولید و ترکیب شیر، شاخص های اقتصادی، گاوهای اواسط دوره شیردهی، ویناس
  • لیلا طاهرآبادی، فرخ کفیل زاده* صفحات 587-594
    مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر لاکتوباسیلوس فرمنتوم 92069 (Lactobacillus fermentum) جداسازی شده از ماست بر تخمیر شیمیایی، میکروبی و پایداری هوازی سیلاژ ذرت با رطوبت بالا انجام شد. به منظور انجام این آزمایش، لاکتوباسیلوس فرمنتوم پس از تکثیر و تعیین غلظت جهت تهیه تیمارهای آزمایشی به علوفه ذرت افزوده شد. تیمارهای آزمایشی شامل غلظت های صفر (شاهد، LF0)، cfu 106 ×1 (LF1) و cfu106 × 2 (LF2) به ازای هر گرم علوفه تازه در سه تکرار تهیه و سیلوهای آزمایشگاهی به مدت 90 روز نگهداری شدند. نتایج آزمایش نشان داد که ترکیبات شیمیایی سیلاژها شامل ماده خشک، کربوهیدرات های محلول در آب، پروتئین خام و الیاف نامحلول در شوینده خنثی و شوینده اسیدی تحت تاثیر افزودن باکتری قرار نگرفت pH سیلاژ مربوط به تیمار LF2 کمتر از تیمار شاهد بود (0/05>P). غلظت اسید لاکتیک در سیلاژهای LF1 و LF2 بالاتر از تیمار شاهد بود (0/05>P). غلظت اسید استیک و جمعیت کپک سیلاژ LF2 به ترتیب بیشتر و کمتر از سیلاژهای دیگر بود (0/05>P). جمعیت باکتری های اسید لاکتیک و مخمر سیلاژها تحت تاثیر افزودن باکتری قرار نگرفت. پایداری هوازی سیلاژ LF0 و LF1 در مقایسه باسیلاژ LF2 کاهش یافت (0/05>P). در مرحله هوازی مقدار pH سیلاژ LF2 کمتر از دیگر سیلاژها بود (0/050>P) اما در جمعیت مخمر سیلاژها در این مرحله اختلاف معنی داری مشاهده . نتایج این مطالعه نشان داد که لاکتوباسیلوس فرمنتوم 92069 قابلیت استفاده به عنوان تلقیح کننده سیلاژ را دارد.
    کلیدواژگان: پایداری هوازی، تخمیر، جمعیت میکروبی، سیلاژ ذرت، لاکتوباسیلوس فرمنتوم
  • محمدعلی عباسی، شکوفه غضنفری*، سید داود شریفی، حسن احمدی گاولیقی صفحات 594-608

    تاثیر اسانس آویشن باغی و روغن کلزا بر عملکرد، صفات ایمنی و ریخت شناسی روده با استفاده از 432 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه راس 308 به صورت آزمایش فاکتوریل 3×3 در قالب طرح کاملا تصادفی شامل سطوح مختلف اسانس آویشن باغی (صفر، 300 و500 ppm) و روغن کلزا (یک، سه و پنج درصد) با نه تیمار و چهار تکرار بررسی شد. در کل دوره پرورش، جوجه های دریافت کننده سه درصد نسبت به یک درصد روغن کلزا و جوجه های دریافت کننده 300 ppm نسبت به بدون اسانس آویشن باغی افزایش وزن بیشتری داشتند(p<0/05). استفاده از سه درصد روغن کلزا + 300 ppm اسانس آویشن باغی باعث افزایش درصد ران نسبت به یک درصد روغن کلزا شد. در سطوح یک و پنج درصد روغن کلزا با افزایش سطح اسانس آویشن باغی به جیره، غلظت های کلسترول و LDL خون کاهش و HDL خون افزایش پیدا کرد (p<0/01). سطوح سه و پنج درصد روغن کلزا + 300 و 500 ppm اسانس آویشن باغی در جیره جوجه های گوشتی باعث افزایش درصد لنفوسیت و تیتر آنتی بادی علیه بیماری نیوکاسل و کاهش درصد هتروفیل و نسبت هتروفیل به لنفوسیت خون شدند (p<0/05). جوجه های دریافت کننده جیره حاوی اسانس آویشن باغی بیشترین نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت را داشتند (p<0/01). بر اساس نتایج حاصل، می توان از سطح سه درصد روغن کلزا + 300 ppm اسانس آویشن باغی در جیره جوجه های گوشتی جهت بهبود عملکرد، توان ایمنی و صفات بیوشیمیایی خون استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، جوجه های گوشتی، روغن گیاهی، ریخت شناسی روده، سیستم ایمنی
  • دانیال محسنی سلطانی، علیرضا آقاشاهی*، حبیب اقدم شهریار، یحیی ابراهیم نژاد، سید عبدالله حسینی صفحات 609-620

    آثار افزودن توکسین بایندر و پری بیوتیک به جیره بر عملکرد رشد، جمعیت میکروبی روده و شاخص های تنشی و آنتی اکسیدانی جوجه های گوشتی تغذیه شده با جیره های آلوده به آفلاتوکسین B1 مورد بررسی قرارگرفت. 600 جوجه یک روزه نرو ماده گوشتی سویه ی راس 308 در 10 تیمار با 6 تکرار و 10 جوجه در هر تکرار: شامل، شاهد منفی (بدون آفلاتوکسین) مکمل نشده و مکمل شده با توکسین بایندرهایASRI1 ، ASRI2 و پری بیوتیک و شاهدهای مثبت مکمل نشده و مکمل شده با توکسین بایندرهایASRI1 ، ASRI2 ، پری بیوتیک، توکسین بایندر ASRI1 + پری بیوتیک و توکسین بایندر + پری بیوتیک ASRI2 مورد بررسی قرارگرفتند. عملکرد ، شاخص های تنشی تعداد هتروفیل، لنفوسیت، جمعیت باکتریایی روده و شاخص های اکسیدانی سوپر اکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز و مالون دی آلدهید بررسی شدند. افزودن آفلاتوکسین به جیره سبب افزایش هتروفیل (p<0/05) و هتروفیل به لنفوسیت (p<0/05) و کاهش لنفوسیت (p<0/05) شد. شمار اشریشیا کولای (p<0/05) و لاکتو باسیلوس ها (p<0/05) در تیمار شاهد مثبت در مقایسه با شاهد منفی به ترتیب بیشتر و کمتر شد، ولی افزودن توکسین بایندرها و پری بیوتیک اثرات منفی آفلاتوکسین را تخفیف داد (p<0/05). غلظت آنزیم های آنتی اکسیدان در تیمار شاهد مثبت در مقایسه با تیمار شاهد منفی پایین تر بود ولی افزودن توکسین بایندرها و پری بیوتیک به جیره، غلظت آن ها را بهبود بخشید (p<0/05). در مجموع، آفلاتوکسین اثرات منفی روی عملکرد رشد، جمعیت میکروبی روده و شاخص های تنشی و آنتی اکسیدانی جوجه های گوشتی داشت ولی افزودن توکسین بایندر ASRI1به میزان 3 کیلو درتن نسبت به توکسین بایندر دیگر موثرتر بود.

    کلیدواژگان: آفلاتوکسین، جمعیت میکروبی روده، جوجه های گوشتی، شاخص های آنتی اکسیدانی، شاخص های تنشی، هتروفیل
  • ابراهیم باباخانی*، رضا رستمیان صفحات 621-631
    هدف از این مطالعه بررسی اثرات افزودن پروبیوتیک و اسانس آویشن پوشش دار شده بر عملکرد رشد و پاسخ-های ایمنی جوجه های گوشتی با استفاده از روش مدیریت تصمیم گیری چند شاخصی بود. در این مطالعه 420 جوجه ی گوشتی در قالب هفت گروه آزمایشی با شش تکرار و 10 جوجه در هر تکرار به مدت 42 روز استفاده شدند. تیمارهای آزمایشی شامل 1) جیره فاقد اسانس آویشن و پروبیوتیک (شاهد)، 2) جیره حاوی100 میلی گرم پروبیوتیک، 3) جیره حاوی 100 میلی گرم اسانس آویشن، 4) جیره حاوی 200 میلی گرم پروبیوتیک، 5) جیره حاوی 200 میلی گرم اسانس آویشن، 6) جیره حاوی100 میلی گرم اسانس آویشن+ 100میلی گرم پروبیوتیک و 7) جیره حاوی200 میلی گرم اسانس آویشن+ 200 میلی گرم پروبیوتیک بودند. عملکرد رشد برای کل دوره و پاسخ های ایمنی هومورال بررسی شد. وزن شاخص برای افزایش وزن 0/2، برای ضریب تبدیل 0/15، برای شاخص تولید 0/25 و برای دیگر صفات 0/10در نظر گرفته شد. بر اساس نتایج به دست آمده ضرایب برای گروه شاهد، پروبیوتیک 100، آویشن 100، پروبیوتیک 200، آویشن 200، پروبیوتیک 200+آویشن 200 و پروبیوتیک 100 و آویشن 100 به ترتیب 0/0476، 0/126، 0/198، 0/315، 0/427، 0/727و 0/956 بود. بنابراین، گروه 100 میلی گرم اسانس آویشن+ 100میلی گرم پروبیوتیک بهترین پاسخ ایمنی و عملکرد رشد را داشتند. بنابراین بر طبق نتایج به دست آمده، افزودن 100 میلی گرم اسانس آویشن+ 100میلی گرم پروبیوتیک به جیره ی جوجه های گوشتی برای بهبود پاسخ ایمنی و عملکرد رشد توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اسانس گیاهی، ایمنی هومورال، پروبیوتیک، جوجه های گوشتی، مدیریت تصمیم گیری چند شاخصی
  • مظفر رحیم پور، کامران طاهرپور*، حسینعلی قاسمی، حسن شیرزادی، فرهاد رستمی صفحات 633-646
    این پژوهش بمنظور بررسی اثرات مکمل امولسیفایر و اینولین در جیره غذایی با منابع مختلف چربی بر عملکرد رشد، صفات لاشه، پاسخ ایمنی و شاخص های بیوشیمی خون جوجه های گوشتی به مدت 42 روز انجام شد. تعداد 800 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه در یک آزمایش فاکتوریل 2 × 2 × 2 با دو منبع چربی (روغن سویا و پیه گوساله)، دو سطح امولسیفایر (صفر و 0/1 درصد لیزوفسفولیپید) و دو سطح مکمل اینولین (صفر و 0/1 درصد) در قالب طرح کاملا تصادفی با هشت تیمار، پنج تکرار و20 جوجه در هر تکرار استفاده شدند. پرنده های تغذیه شده با جیره حاوی پیه گوساله و امولسیفایر، ضریب تبدیل و درصد چربی شکمی کمتری از پرندگانی که جیره حاوی روغن سویا و امولسیفایر دریافت کردند داشتند (p<0/05). درصد چربی شکمی و ضریب تبدیل در پرندگانی که جیره حاوی چربی و اینولین دریافت کردند کمتر از سایر پرندگان بود (p<0/05). پرنده های تغذیه شده با جیره حاوی امولسیفایر مقادیر بالاتر عیار پادتن اولیه و ثانویه بر علیه ویروس نیوکاسل، و عیار ثانویه پادتن تام و IgM علیه گلبول قرمز خون گوسفندی (SRBC) از پرندگانی که جیره فاقد امولسیفایر دریافت کردند داشتند (p<0/05). میانگین افزایش وزن روزانه و عیار پادتن علیه ویروس نیوکاسل و SRBC در پرندگانی که جیره حاوی اینولین دریافت کردند بالاتر از سایر پرندگان بود. براساس نتایج حاصل، استفاده از 0/1 درصد از مکمل امولسیفایر و اینولین به صورت جداگانه یا ترکیبی در جیره غذایی جوجه های گوشتی می تواند برای بهبود عملکرد رشد و پاسخ ایمنی مفید باشد.
    کلیدواژگان: امولسیفایر، اینولین، پیه گوساله، جوجه های گوشتی، روغن سویا
  • محمدحسین نعمتی*، حسن الماسی، رضا معصومی، محمدحسین شهیر صفحات 647-657

    اثر استفاده از مکمل پروبیوتیک داخلی (مولتی بهسیل)، وارداتی (بیوپلاس B2) و آنتی بیوتیک آویلامایسین برعملکرد، شاخص های لیپیدی خون و ریخت شناسی روده کوچک با استفاده از 360 قطعه جوجه گوشتی نر راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار، چهار تکرار و 15 قطعه در هر تکرار از سن 11 تا 42 روزگی بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1) بدون افزودنی (شاهد)، 2) جیره حاوی0/1 درصد پروبیوتیک تجاری بیوپلاس B2، 3) جیره حاوی 0/01 درصد آنتی بیوتیک آویلامایسین و تیمارهای 4 تا 6-به ترتیب جیره های حاوی 0/05، 0/1 و 0/15 درصد پروبیوتیک مولتی بهسیل بودند. نتایج نشان داد که وزن بدن و ضریب تبدیل جوجه ها در جیره حاوی پروبیوتیک بیوپلاس B2 و آنتی بیوتیک بهتر از سایر تیمارها بود (0/05>P). وزن بدن و ضریب تبدیل در پرندگانی که مولتی بهسیل به میزان0/1 و 0/15 درصد دریافت کردند با پرندگانی که پروبیوتیک بیوپلاس دریافت کردند تفاوت نداشتند. خوراک مصرفی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. پاسخ ایمنی همورال و شاخص های ریخت شناسی روده در پرندگانی که پروبیوتیک مولتی بهسیل در سطح 0/15 درصد دریافت کردند تفاوت معنی دار با گروه شاهد نشان نداد لیکن از نظر آماری توانست با گروه های دریافت کننده پروبیوتیک بیوپلاس و آنتی بیوتیک برابری کند. سطح LDL خون در تیمارهای پروبیوتیک بیوپلاس B2، آنتی بیوتیک و پروبیوتیک مولتی بهسیل0/15 درصد کاهش معنی دار نشان داد (0/05>P). به طور کلی، نتایج نشان داد که سطح 0/15درصد پروبیوتیک مولتی بهسیل می تواند جایگزین مناسب برای پروبیوتیک بیوپلاس B2 و آنتی بیوتیک محرک رشد آویلامایسین در دوره رشد و پایانی جوجه های گوشتی باشد.

    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک، پروبیوتیک، جوجه گوشتی، عملکرد، فراسنجه های خونی
  • زهرا بختیاری، محمد سالارمعینی*، محسن افشار منش صفحات 659-669

    به منظور بررسی امکان استفاده از پودر جوجه خروس های نژاد لگهورن، در تغذیه مرغ های تخمگذار آزمایشی با استفاده از 200 قطعه مرغ تخمگذار سویه بونز در سن 50 هفتگی، طی سه دوره 28 روزه در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار، پنج تکرار و هشت مرغ در هر تکرار انجام شد. تیمار های آزمایشی عبارت بودند از جیره های حاوی سطوح صفر (شاهد)، چهار، هشت، 12 و 16 درصد پودر جوجه. نتایج آزمایش نشان داد در کل دوره پرورش، تغذیه مرغ ها با سطح 4 درصد پودر جوجه سبب افزایش وزن تخم مرغ در مقایسه با سطوح هشت و 16 درصد شد (0/05>P). با افزایش سطح پودر جوجه در جیره از 12 به 16 درصد، مصرف خوراک در بازه های زمانی 50 تا 53 هفته و کل دوره به طور معنی داری کاهش یافت (0/05>P). تیمارهای آزمایشی اثری بر میانگین ضریب تبدیل خوراک، تولید تخم مرغ، توده تخم مرغ و میزان ضخامت پوسته تخم مرغ نداشتند. بالاترین شاخص رنگ زرده با تغذیه 12 و 16 درصد پودر جوجه در مقایسه با تیمار شاهد و چهار درصد پودر جوجه مشاهده شد (0/05>P). مصرف 16 درصد پودر جوجه سبب افزایش مقاومت پوسته در مقایسه با گروه شاهد شد (0/05>P). با افزایش جایگزینی پودر جوجه در جیره پایه تا سطح 12 درصد، هزینه خوراک برای تولید هر کیلوگرم تخم ‏مرغ تولیدی کاهش یافت (0/05>P). براساس نتایج حاصل، می توان از پودر جوجه تا سطح 12 درصد در تغذیه مرغ های تخم گذار استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پودر جوجه، تولید تخم مرغ، ضخامت پوسته، کیفیت تخم مرغ، مرغ تخمگذار
  • محمدرضا رضوانی*، مهدی عباسی، شهین ثابت صفحات 671-679
    این پژوهش با هدف بررسی اثر عصاره ی مالت بر عملکرد رشد، گوارش پذیری مواد مغذی و جمعیت میکروبی روده کور جوجه های گوشتی در دوره های رشد، پایانی و کل دوره طراحی و بررسی شد. برای انجام این آزمایش، از 256 قطعه جوجه ی گوشتی سویه ی کاب 500 مخلوط هر دو جنس در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار، هشت تکرار و هشت قطعه پرنده در هر تکرار از سن 14 تا 49 روزگی استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره ی پایه فاقد مواد افزودنی (شاهد) و جیره ی پایه حاوی سطوح 0/1، 0/2 و 0/3 درصد عصاره ی مالت بودند. اثر تیمارها بر صفات عملکرد رشد، طول و وزن روده، گوارش پذیری مواد مغذی و شمار باکتری اشرشیاکلای و لاکتوباسیلوس روده ی کور اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که در دوره های رشد، پایانی و کل دوره، افزودن عصاره مالت در سطح 0/3 درصد، بدون تاثیر بر مصرف خوراک، بیشترین افزایش وزن روزانه و کمترین ضریب تبدیل خوراک را در مقایسه با سایر تیمارها ایجاد کرد (0/05≥ P). همچنین، جیره ی حاوی 0/3 درصد عصاره‎ ی مالت باعث بهبود گوارش پذیری ماده ی خشک، پروتئین، چربی و کاهش جمعیت باکتری اشرشیاکلای شد (0/05≥ P). با توجه به نتایج بدست آمده، می توان از عصاره مالت به میزان 0/3 درصد در جیره جوجه های گوشتی برای بهبود عملکرد و سلامت دستگاه گوارش استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اشرشیاکلای، جوجه گوشتی کاب، دستگاه گوارش، رشد، عصاره مالت
|
  • Saber Jelokhani-Niaraki, Sholeh Ghorbani *, Saeid Esmaeilkhanian Pages 413-424
    Monitoring the inbreeding rate of native chickens in breeding stations is of significant importance because of planned matings and lack of gene flow inthe population. This study was undertaken to estimate the inbreeding coefficient, investigate the trend of inbreeding changes and evaluate the effects ofinbreeding depression on the economic traits in Isfahan improved native chicken population. The studied traits were body weight, age at sexualmaturity, weight at sexual maturity, egg number, mean egg weight and egg weight at first day. In the present study, data of 97272 birds recordedduring 21 generations were included. In order to estimate the inbreeding coefficient of each bird and the effect of inbreeding on the traits, CFC andWOMBAT software were used, respectively. Pedigree analysis indicated that 79.48 percent of population were inbred. The estimated averageindividual and maternal inbreeding coefficients were 4.3 and 3.5 percent, respectively. According to results, for every one percent increase ininbreeding, rate of inbreeding depression for the traits including the body weight in 1 day, 8 weeks and 12 weeks, age at sexual maturity, weight atsexual maturity, egg number, average weight of eggs and egg weight at first day was -0.008, -2.52, -3.51, 0.23, -3/97, -0.13, 0/02 and 0.06,respectively. Based on the results of the present study, although in closed populations under genetic selection, the absence of inbred bird is almostimpossible, but, the reduction of inbreeding can be achieved by controlling the matings, which prevents the adverse effects of inbreeding in thepopulation.
    Keywords: Economic traits, inbreeding, native chicken, Pedigree, trend
  • Davoud Ali Saghi *, Ali Mobaraki, Mohammad Robati Baluch, Razieh Saghi Pages 425-435
    The aim of this study was to evaluate the effect of crossbreeding on growth performance and carcass composition of purebred and crossbred Kurdilambs. Thus, two genetic groups including purebred Kurdi lambs (KK) and crossbred Kurdi*Romanov lambs (KR) were used. For analysis of carcasstraits, six lambs from each group were selected and slaughtered. The number of weaned lambs for KK and KR were 95 and 45, respectively. Ourresults indicated thatKK purebred lambs had the highest (4.5 kg) and KR crossbred lambs had the lowest (4.1 kg) birth weight (P < 0.05). CrossbredKurdi*Romanov lambs had higher average daily gain than KK purebred lambs (P < 0.05). The means of final weights of purebred lambs weresignificantly higher than crossbred lambs (54.8 vs. 41.5 kg, respectively). The genetic groups had no significant effect on cold and hot carcass weights.The effect of crossbreeding on fat thickness, fat-tail and leg was significant (P < 0.05). Crossbred lambs performed better than purebred lambs in thepre-weaning period, but purebred Kurdi lambs performed better than crossbred lambs in the fattening period. In general, it can be reported that thecrossbreeding of Kurdi sheep with Romanov sheep did not show the desireble results.
    Keywords: Carcass compositions, Crossbreeding, Growth, Kurdi sheep, Romanonv sheep
  • Ali Nargeskhani, Ali Moharrery *, Hossein Mehraban, Mohammad Javad Zamiri Pages 437-449

    This study was conducted to compare the effect of a cellulosic (wheat straw; WS) and non-cellulosic (beet pulp; BP) forage source on high producingdairy cows during the transition period (three weeks before to six weeks after calving). Multiparous Holstein cows (n=36) with mean body weight of697±59.6 kg and body condition score of 3.3±0.22 were used in the experiment. Before calving, the cows received diets containing 7.17% WS (n=18)or BP (n=18). After calving, the cows in each group were divided into two subgroups (n=9), and received the diets containing 5% BP or WS.Prepartum dry matter intake (DMI) was similar between dietary treatments but prepartum digestibility of DM (P=0.05) and neutral detergent fiber (P=0.06) was lower in cows feeding on the WS diet. The yield of energy-corrected milk, 4% fat-corrected milk and milk fat percentage tended to behigher in the cows fed with the BP diet during the prepartum period (P = 0.09). In conclusion, the results showed that feeding non-cellulosic foragesduring the transition period may improve the performance in dairy cows.

    Keywords: Digestibility, Milk production, Sugar beet pulp, Transition period, wheat straw
  • Neemat Esmaili, Omid Dayani *, Reza Tahmasbi, Mohammad Mahdi Sharifi Hoseini, Zohreh Hajalizadeh Pages 451-462
    In order to investigate the effect of using different levels of pistachio seed coat (PSC) on feed intake, ruminal parameters, microbial protein synthesis and nitrogen retention in Kermani sheep, four male sheep with a mean weight of 54 ± 2 kg were used. This experiment was conducted in 4×4 Latin square design in four periods of 21 days. After determining the chemical composition of PSC, it was used in the preparation of experimental diets and replaced with wheat bran. The experimental diets were: 1) control diet (without PSC), 2) diet containing 5 % PSC, 3) diet containing 10 % PSC and 4) diet containing 15 % PSC. The results showed that feed and nitrogen intake, excreted nitrogen and nitrogen retention were not affected by feeding the experimental diets. Adding PSC to the diet, ruminal ammonia nitrogen was reduced (P<0.05), however, it did not affect the pH of ruminal fluid at 0, 2, 4, 6 and 8 hours after feeding (P<0.05). The total protozoa population of the rumen was not affected by experimental diets, while the population of cellulolytic species increased linearly (P<0.05). Among sheep, no significant difference was observed in terms of total purine derivatives, allantoin, creatinine, uric acid, hypoxanthine and xanthine and, of course, microbial protein synthesis. According to the results, and no difference in the factors between the control group and other experimental groups, it can be said that PSC can be used up to 15% of dry matter in sheep diet and can be replaced with wheat bran or other diet ingredients.
    Keywords: microbial protein synthesis, Nitrogen Retention, Pistachio seed coat, Protozoa, Ruminal parameters
  • Fateme Ahamadi, Hamid Amanlou, Najme Eslamian Farsuni *, Tahere Amirabadi Farahani Pages 463-574
    The objective of this study was to investigate the effect of decreasing dietary protein content with supplementing protected methionine (pMet) andlysine (pLys) on intake, milk yield, metabolic status, and apparent digestibility of nutrients in Holstein fresh cows. Immediately after calving, 16 cowswith the similar BCS and parity were randomly assigned to two treatments. Experimental diets provided equal amounts of lysine (132 to 133 g/d) andmethionine (40 to 43 g/d). The treatments were: a diet containing 18.35 % CP without supplementing pMet and pLys (HP); and a diet containing16.45 % CP with supplementing rumen-protected amino acids (LPML). Individual dry matter intake and milk yield were recorded daily during freshperiod. Blood samples were collected at 0, 3, 7, 14 and 21 d after calving to determine the serum concentrations of mineral and metabolites. Feedintake was not affected by experimental diets but milk yield was higher for HP cows than cows in LPML (P < 0.01). The yield of milk protein,lactose, fat and concentration of milk urea nitrogen (MUN) were higher in HP cows compared to LPML (P < 0.05). Compared to HP cows, cows inLPML had lower blood urea nitrogen (BUN) and higher serum concentrations of total protein and globulin (P < 0.01). Based on the results of thepresent study, reducing dietary protein content while maintaining the supply of limiting amino acids decreased lactational performance and feedefficiency of Holstein fresh cows.
    Keywords: Crud protein, Fresh cow, lysine, methionine, Performance
  • Amin Rahimi, Farhang Fatehi *, Abolfazl Zali Pages 575-585
    The current study was conducted to investigate the effect of dietary supplementing of condensed molasses soluble (Vinasse) in heat stressed midlactatingHolstein cows on milk yield and composition, apparent nutrient digestibility and economical parameters. The experiment was performed by84 Holstein lactating dairy cows (DIM: 155±25; MY: 32±3) in a completely randomized design with three treatments 1) basal diet without vinous(control), 2) diet containing 5% of vinasse (2.2 kg/head/day) and 3) diet containing 10% 0f vinasse (4.4 kg/head/day). The study was conducted in thesummer season with a temperature -humidity index of 75.1. The experiment lasted for 25 days (15 days for adaptation and 10 days for sampling). Drymatter intake of the treatment fed a 10% vinasse supplemented diet was higher than the other treatments (P<0.05). Dry matter and NDF digestibilitycoefficients were increased by increasing the level of vinasse in the diets, compared to the control (P<0.05). The economical index of income overfeed cost was the highest for the diet containing 5% of vinasse. Totally, regarding to the chemical composition of the vinasse and its beneficial impactson the performance of the cows under heat stress, using 5% of dry matter vinasse supplementation (2.2 kg wet weight/day or 1.1 kg dry matter/day)can improve nutrient digestibility and reduce feed costs without any adverse effects on dry matter intake.
    Keywords: Economical indices, heat stress, Mid-lactating cows, milk yield, components, vinasse
  • Leila Taherabadi, Farokh Kafilzadeh * Pages 587-594
    The aim of this study was to investigate the effect of Lactobacillus fermentum 92069 (LF) isolated from yogurt on chemical and microbialfermentation and aerobic stability of high moisture corn silage. After propagation and concentration determination LF was used to prepareexperimental treatments with concentrations of zero (control, LF0), 1×106 cfu/g fresh forage (LF1) and 2×106 cfu/g fresh forage (LF2). Three replicatesof each treatment were stored in laboratory silos for 90 days. The results showed that the chemical composition of silages (DM, NDF, ADF, CP,WSC) was not affected by addition of LF. LF2 had a significant lower pH compared to the control (P<0.05). LF1 and LF2 silages showed a higherconcentration of lactic acid (P<0.05). Concentration of acetic acid increased and mold population decreased in LF2 compared to the other silages(P<0.05). There was no significant difference between population of lactic acid bacteria and yeast in silages. The aerobic stability of LF0 and LF1silages decreased significantly compared to LF2 (P<0.05). During the aerobic stage after opening the silos, LF2 silage had the lowest pH (P<0.05).However, yeast population of silages during the aerobic stage was not affected by treatment. The results of this study showed that Lactobacillusfermentum 92069 has the potential to be used as a silage inoculant.
    Keywords: aerobic stability, corn silage, Fermentation, Lactobacillus fermentum, Microbial population
  • Mohammad Ali Abbasi, Shokoufe Ghazanfari *, Seyed Davood Sharifi, Hassan Ahmadi Gavlighi Pages 594-608

    The effect of garden thyme essential oil (TEO) and rapeseed oil (RO) on performance, immune traits and intestinal morphology using 432 one-dayoldRoss 308 male broiler as a (3x3) factorial experiment in a completely randomized design including different levels of TEO (0, 300 and 500 ppm)and RO (1, 3 and 5 percentage) were evaluated with 9 treatments and 4 replicates. Throughout the rearing period, broiler chickens receiving 3%gained more weight than 1% of RO and chickens receiving 300 ppm gained more weight than those without TEO (P˂0.05). The use of 3% RO + 300ppm TEO increased the thigh percentage compared to 1% RO. At 1 and 5 percentage levels of RO, with increasing levels of TEO in the diet, bloodcholesterol and LDL concentrations decreased and blood HDL increased (P<0.01). Levels of 3% and 5% of RO + 300 and 500 ppm of TEO in broilerchicken diets increased lymphocyte percentage and antibody titer against Newcastle disease and decreased heterophil percentage and heterophil tolymphocyte ratio of blood (P<0.05). Broiler chickens receiving diet containing TEO had the highest ratio of villi height to crypt depth (P<0.01). Basedon the results, the level of 3% rapeseed oil + 300 ppm thyme essential oil in the diet of broiler chickens can be used to improve performance,immunity and biochemical traits of blood.

    Keywords: Antioxidant, Broiler Chickens, Immune system, Intestinal morphology, vegetable oil
  • Danial Mohsenisoltani, Alireza Aghashahi *, Habib Aghdam Shahryar, Yahya Ebrahimnejad, Sayed Abdoullah Hosseini Pages 609-620

    This study was conducted to investigate the effects of toxin binders and prebiotics on growth performance, intestinal microbial population, stress andantioxidant indexes of broiler chicks fed diets contaminated with aflatoxin B1. In this study, 600 1-d-old mixed broiler chicks (Ross 308) wereinvestigated in 10 treatments with 6 replications and 10 chicks per replication. Experimental treatments included: Negative controls un-supplementedand supplemented with ASRI1 and ASRI2 toxin binders and prebiotic and positive groups un-supplemented and supplemented with ASRI1 andASRI2 toxin binders and prebiotic, ASRI1 +prebiotic and ASRI2 +prebiotic. Growth performance, stress indexes of heterophile, lymphocyte,bacterial population and stress indexes of super oxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GPx) and malondialdehyde (MDA) wereinvestigated. Dietary inclusion of aflatoxin into diet increased heterophile, heterophile:lymphocyte ratio and decreased lymphocyte (P<0.05), but toxinbinders and prebiotic alleviated effects of aflatoxin on heterophile and lymphpocyte. Thepopulation of E. coli and lactobacilli were significantlyhigher and lower in positive control compared to negative control (P < 0.05). The results also showed that the serum concentrations of antioxidantenzymes were significantly lower in negative control compared to positive control (P < 0.05). In sum, aflatoxin showed negative effects on growthperformance, intestinal microbial populations, stress and antioxidant indexes but toxin binders and prebiotic decreased its negative effects andinclusion of ASRI1(3kg/ton) was better than other toxin binders.

    Keywords: Aflatoxin, antioxidant indices, Body weight, broiler chicks, heterophil, Intestinal microbial population, stress indices
  • Ebrahim Babakhani *, Reza Rostamian Pages 621-631
    The current study aimed to investigate the effects of adding probiotic and encapsulated thyme essential oil (TEO) on growth performance and immuneresponses of broiler chicks by multi attribute decision making (MADM). In the current study, 420 broiler chicks were allocated into 7 experimentalgroups with 6 replication and 10 broiler chicks per replication for 42 days. The experimental treatments were included 1) diet lack of TEO andprobiotic (control), 2) diet containing 100 mg probiotic, 3) diet containing 100 mg TEO, 4) diet containing 200 mg probiotic, 5) diet containing 200mg TEO, 6) diet containing 100 mg probiotic+100 mg TEO, and 7) diet containing 200 mg TEO+ 200 mg probiotic. Growth performance andhumoral immune responses were investigated. Index weights for weight gain, feed conversion ratio, production index were 0.2, 0.15 and 0.25,respectively and index weight of 0.1 was considered for other parameters. Coefficients for control, probiotic 100, TEO 100, probiotic 200, TEO 200,probiotic 100 + TEO 100 and probiotic 200 + TEO 200 were 0.0476, 0.126, 0.198, 0.315, 0.427, 0.727 and 0.956, respectively. Thus, adding 100 mgprobiotic and 100 mg TEO into diet increased immune response and growth performance. Based on obtained results, it is suggested that dietaryinclusion of 100 mg TEO + 100 mg probiotic in diet of broiler chicks has a potential to improve immune response and growth performance.
    Keywords: broiler chicks, Herbal essential oils, humoral immunity, multi attribute decision making, Probiotic
  • Mozafar Rahimpour, Kamran Taherpour *, Hossein Ali Ghasemi, Hassan Shizadi, Farhad Rostami Pages 633-646
    A 42-d study was conducted to investigate the effects of emulsifier and inulin supplementation in diets with different sources of fat on growthperformance, carcass traits, immune response, and blood biochemical indices of broilers. A total of 800 one-day-old male broilers in a 2 × 2 × 2factorial experiment with two fat sources (soybean oil and beef tallow), two emulsifier levels (0 and 0.1% lysophospholipids) and two levels of inulinsupplementation (0 and 0.1%) were used in a completely randomized design with eight treatments, five replications and 20 chicks per replicate. Birdsfed diets containing beef tallow and emulsifier had a lower feed conversion ratio and abdominal fat percentage than birds fed diets containing soybeanoil and emulsifier (P <0.05). The abdominal fat percentage and feed conversion ratio were lower in birds that received fat and inulin diets than otherbirds (P<0.05). Birds fed the emulsifier-containing diet had higher values of primary and secondary antibody titers against Newcastle disease virus,and secondary titers of total antibody and IgM against sheep red blood cells (SRBC) compared to those fed the emulsifier-unsupplemented diet(P<0.05). Daily weight gain and antibody titer against Newcastle disease and SRBC were higher in birds receiving the inulin-supplemented dietcompared to other birds (P<0.05). In conclusion, the use of 0.1 % emulsifier and inulin, either singly or in combination, in the diet of broiler chickenscan be useful for improving growth performance and immune response.
    Keywords: Broilers, Emulsifier, Inulin, soybean oil, Tallow
  • Mohammad Hossein Nemati *, Hassan Almasi, Reza Masomi, Mohamad Hossein Shahir Pages 647-657

    In this research the effect of using domestic (Multibehcil) and imported (Bioplus B2) probiotic supplements and Avilamycin antibiotics wereinvestigated on performance, parameters of blood lipid and small intestine morphology by a sample of 360 male Ross-308 broilers aging 11 to 42days-old in a completely randomized design with 6 treatments, 4 replications and 15 chickens per each replicate. Experimental treatments included 1)without additive (control), 2) diets containing 0.1% of commercial bioplus B2 probiotic, 3) diets containing 0.01% of avilamycin antibiotic andtreatments 4) to 6) diets containing 0.05%, 1% and 0.15% of Multibehcil, respectively. The results showed that body weight and feed conversion ratiowas improved by using bioplus B2 probiotic and antibiotic (P < 0.05). Body weight and feed conversion ratio in birds receiving 0.1% and 0.15% ofMultibehcil were not significantly different from birds receiving bioplus probiotic. Feed intake was not affected by the experimental treatments.Humoral immune response and intestinal morphological parameters in birds receiving 0.15% of Multibehcil was not significantly different from thecontrol group and it was statistically equal to the groups receiving bioplus probiotics and antibiotics. The LDL level of blood showed a significantdecrease in Bioplus B2, antibiotic and 0.15% of Multibehcil treatments (P < 0.05). In general, the results indicated that using of Multibehcil at thelevel of 0.15 percent can be a suitable alternative for both Bioplus B2 and Avilamycin during grower and finisher period in broilers.

    Keywords: Antibiotic, Blood parameters, broiler, Performance, Probiotic
  • Zahra Bakhtiari, Mohamad Salarmoini *, Mohsen Afsharmanesh Pages 659-669

    In order to investigate the applicability of using male Leghorn chicken powder for laying hens, the experiment was performed with two hundred 50weeks old Bovans laying hens during three periods of 28 days in a completely randomized design, with 5 treatments, 5 replications, and 8 laying henper each replication. The dietary treatments were 0, 4, 8, 12, and 16 percent chicken powder. The results showed that during the whole of the rearingperiod, egg weight was increased when the hens were fed with 4 percent chicken powder, in comparison to 8 and 16 percent levels (P < 0.05). Withincreasing the level of chicken powder in the diet from 12 to 16 percent, feed intake significantly decreased during 50-53 weeks period and wholerearing period (P < 0.05). Dietary treatments had no significant effect on feed conversion ratio, hen-day egg production, egg mass and egg shellthickness. The highest yolk color index was observed in hens fed with 12 and 16 percent chicken powder in comparison to the control and 4 percenttreatments (P < 0.05). Consumption of 16 percent chicken powder increased shell resistance in comparison to the control (P < 0.05). Using chickenpowder, up to 12 percent level, significantly decreased feed cost to produce one Kg egg. In conclusion, chicken powder up to 12 percent level does notseem to have an adverse effect on laying hens performance, but further researches are needed to evaluate the effects of chicken powder at 16 percentlevel.

    Keywords: chicken powder, Egg production, egg quality, Laying Hen, shell thickness
  • Mohammad Reza Rezvani *, Mehdi Abbasi, Shahin Sabet Pages 671-679
    This study aimed to investigate the effect of malt extract on growth performance, nutrient digestibility, and cecum microbial population of broilers ingrower, finisher, and whole periods. For this experiment, 256 pieces of mixed female and male day-old Cobb 500 broiler chicks were used in acompletely randomized design with 4 treatments, 8 replications, and 8 birds per replicate from 14 to 49 days of age. Experimental treatments includeda basal diet without additive (control) and a basal diet containing levels of 0.1, 0.2, and 0.3 percent malt extract. The effect of treatments on growthperformance, intestinal length and weight, nutrient digestibility, and the number of Escherichia coli and Lactobacillus in cecum were measured. Theresults showed that in grower, finisher, and whole periods, the addition of malt extract at the level of 0.3 percent, without affecting feed intake,produced the highest daily weight gain and lowest feed conversion ratio compared to other treatments (P≤0.05). Also, the diet containing 0.3 percentof malt extract improved the digestibility of dry matter, protein, and fat and decreased the number of Escherichia coli in the cecum (P≤0.05).According to the results, 0.3 percent malt extract can be used in the diet of broilers to improve the performance and health of gastrointestinal tract.
    Keywords: Cobb Broilers, E.coli, Gastro intestinal tract, Growth, Malt Extract